.
Svensk jägargryta
Sverige, 6-8 personer
Ingredienser:
1 kg grytbitar av viltkött
250 g rökt sidfläsk i hel bit
300 g korv (förslagsvis choritzo eller salsiccia)
4 msk viltfond
1 flaska rött vin
5 dl vatten
5 vitlöksklyftor
8 enbär
1 msk timjan
500 g rotselleri
500 g morötter
500 g gul lök (gärna schalottenlök om du vill ha hela mindre lökar i grytan)
800 g squash
400 g svamp
Salt, peppar, maizena, olja och smör till stekning.
Till serveringen:
Lingon, lingonsylt eller gele och persilja. Du behöver en större kastrull som rymmer minst 5 l, gärna mer.
Gör så här:
- Putsa köttet och skär det i grytbitar. Lägg dem i kastrullen
- Skär bort svålen på det rökta fläsket och skär köttet i mindre tärningar. Bryn dem i olja och blanda med köttet i kastrullen.
- Häll på viltfond, vin och vatten.
- Koka upp och skumma.
- Skala vitlöksklyftorna och pressa ner dem i grytan
- Stöt enbären i mortel och lägg i dem.
- Koka på svag värme i ca 1 timme.
- Skala och skär rotselleri och morötter i tärningar bitarna är mellan 1-2 cm. Skala och hacka löken i större bitar. Har du schalottenlök lägg i dem hela, ev. dela på dem om de är stora. Skär korven i ca 2 cm skivor.
- Tillsätt dem och koka ytterligare ca 45 minuter.
- Skär squash i 2 cm bitar och tillsätt. Red ev. med maizena till simmig konsistens. Skär korven i 1 cm skivor. Om korven är rå tillsätt den hela korven. Tillsätt och koka ytterligare ca 15 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär svampen i skivor och bryn i smör.
Vid serveringen.
Strö på persilja, lingon (om du har) och svamp. Servera med potatis eller ännu hellre ett gott potatismos.
Lingonsylt eller god gelé passar utmärkt till.